Thursday 23 February 2017

Elus ja surnud tehnoloogiat

(2. nädal)  SURNUD JA ELUS TEHNOLOOGIAD

Internet - on üks kõige tähtsamatest leiutust inimkonnas.  Interneti tekkimisega meie elukvaliteeti oluliselt paranenud ja nagu tavaliselt juhtub, iga  uus asi asendab vanu leiutuse milleta varem ajal me ei suutnud ennast kujutada. Käesolevas artiklis ma tahan rääkida tehnoloogiate kohta, mis on täielikult asendanud uutetehnologiatega ja mille kohta informatsiooni me suudame nüüd leida ainult raamatus ja arhiivides. Arvatavasti reaalses elus neid asjad me rohkem ei hakka kasutama. 
Üks selline tehnoloogiast on floppy disketid.  
Oli aeg, kui me ei suutnud ette kujutada elu ilma sellise andmekogumikega. Programmid, operatsioonisüsteemid, andmed .. kõik oli salvestatud selle disketti peale (me ei arvesta varasemad ajad,  kui andmed hoiasime audiokassettide peal :) ). Mõned programmid nõudsid üllatavalt hulk kõva või pehme kettaid (20 või rohkem), ja keegi ei oleks arvanud, et kunagi neid nii kasulik asjad muutuvad kasutuks.... 
Ma arvan, et kui sa näitad neid kettad praeguse põlvkonnale, keegi lihtsal ei saa vastata mis selle asjadega teha ja kuidas oli võimalik neid kasutada :) Kuna aeg jooksis edasi, floppi ketta mahtu ei ole rohkem piisav ja asendmiseks tuli CD-ed ... Esialgu, ja see ei ole üllatus, CD ei suutnud täielikult hävitada flopp kettaid ja pikka aega nad elasid koos (kuid nüüd floppi rohkem kasutasid näiteks nagu bootdisk-ina, kui suure mahuga andmed nüüd oli tõstetud CD peale ). Viimase laksuga oli internetti tekkimine, kui tekkis võimalus andmed edasi anda võrgu kaudu. Umbes samal ajal arendati ka mälupulgad. Ja see oli floppi kettade lõpp. Ja mitte ainult see, et mälupulgad olid väiksem ja parem kaitstud (füüsiliselt), nende maht oli palju suurem.. 10...100 korda suurem kui floppi ketta peal... Praegusel ajal, tundub mulle, nooremad inimesed isegi ei tea mis on floppy drive või kõva/pehme ketta on.Samal ajal tähelepanuta ja aegunud tehnoloogia olid ka neid, mille peale aeg ei mõjutanud. Tehnoloogiad mis oli sündinud vanadeal ajal ja on olemas ka praegu elus.Üks sellisest tehnoloogiast on SMS-sõnumeid (Short Message Service). 

 Ja tõesti, SMS-sõnumeid - revolutsiooniline tehnoloogia, mis peaaegu asendas tavalise kirjavahetuse paberite peal. Tehnoloogia, mis tekkis esimese mobiil telefoniga ja see on praktiliselt muutumatuks jaanud isegi praeguse aega. Kuigi paljud programmid suudavad toetada onlain  kirjavahetus, me ikka kasutame ka SMSi teenuse. Iga mobiiloperaator ja mobiiltelefon toetab seda teenust ja isegi tuleviku plaanis keegi ei räägi selle kohta, et teenus kaob turust. Mis põhjustab seda on raske öelda, kuid fakt, et see tehnoloogia on elanud nii kaua - hämmastav.

No comments:

Post a Comment